Ystävänpäivä ja tietosuoja

Ystävänpäivä ja tietosuoja

Hyvää ystävänpäivää koko Asianajotoimisto WINLAW:n tiimiltä!

14. helmikuuta rakkautta ja lempeyttä juhlitaan maailmanlaajuisesti. Suomessa päivä tunnetaan nimellä ystävänpäivä, ja pääpainona on tavanomaisesti pidetty nimenomaan ystävien muistamista.

Ystävänpäivä on kuitenkin myös huijareiden lempiaikaa, jolloin ihmisiä pommitetaan erilaisilla haitallisilla ystävänpäiväteemaisilla sähköpostiviesteillä. Päivä kantaa mukanaan suuren tietosuojariskin, varsinkin kun maailman viimeaikaiset tapahtumat ja koronaviruksen leviäminen on pakottanut ihmiset lukittautumaan kotikoloihinsa, minkä seurauksena internetin deittipalvelujen käyttö on räjähtänyt entistäkin suurempaan suosioon. Kehotammekin kaikkia olemaan ystävänpäivänä valppaina ja pitämään huolta myös läheisistään mahdollisten tietosuojariskien varalta.

Mikäli sähköpostiisi kilahtaa tuntemattomalta lähettäjältä viesti, jossa on epämääräistä rakkaushölinää, sydämiä ja houkutteleva linkki, johon pyydetään siirtymään vastaanottamaan ystävänpäivän kunniaksi vain sinulle ja kumppanillesi tarkoitettua lahjaa tai lahjakorttia, taikka katsomaan vain sinua varten luotua e-korttia, kannattaa tämä houkutus jättää välistä. Kyseessä saattaa olla huijausviesti, jonka tarkoituksena on haitallisen ohjelman asennuksen kautta poimia tietokoneeltasi henkilökohtaisia tietoja myöhempiä väärinkäytöksiä varten. Pahimmassa tapauksessa linkistä klikkaamalla voi joutua identiteettivarkauden tai kiristyksen uhriksi.

Kehotamme olemaan valppaina itsensä, ystäviensä ja läheistensä puolesta ja välittömästi poistamaan kaikki vähänkin epäilyttävät viestit, jotka tulevat tuntemattomilta lähettäjiltä. Muistutamme myös, että mikäli et ole osallistunut mihinkään ystävänpäiväarvontaan, myös sen voittaminen on erittäin epätodennäköistä. Älä siis lankea helppoon huijaukseen odottamattoman lahjan houkuttelemana.

Jos haluat stressivapaan ja tietosuojariskittömän keinon muistaa ystäviäsi tai läheisiäsi ystävänpäivänä, on tämä helpointa tehdä tämä perinteisellä postikortilla.

Katja Hartikainen

Lakimies | OTM

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Facebook
Twitter
LinkedIn